Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ?


…Στα παιδικά του χρόνια δύο άνθρωποι επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση της σκέψης του Άλμπερτ. Ο θείος του Γιάκομπ που τον ενέπνευσε αποκαλύπτοντάς του όλη τη γοητεία των Μαθηματικών και ο θείος του Σέζαρ Κωχ που του εμφύτευσε μια, αδηφάγα μπορεί να πει κανείς, περιέργεια για την επιστήμη…

http://www.gonia.gr/gonia.php?article=116


...O Aλμπερτ Αϊνστάιν στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το 1955 αναφέρει: «Κύριοι, ζητήσατε να σας απαντήσω σε χίλια δυο πράγματα, κανείς σας όμως δεν θέλησε να μάθει ποιος ήταν ο δάσκαλός μου, ποιος μου έδειξε και μου άνοιξε τον δρόμο προς την ανώτερη μαθηματική επιστήμη, σκέψη και έρευνα. Και για να μην σας κουράσω, σας το λέω έτσι απλά, χωρίς λεπτομέρειες, ότι μεγάλος μου δάσκαλος υπήρξε ο αξεπέραστος Έλληνας Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, στον οποίο, εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική, η σοφία του αιώνα μας, χρωστάμε τα πάντα»

2 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Καλή χρονιά κυρία μου! Πράγματι ενδιαφέρουσα η αναφορά σας. Διαβάζοντάς την θυμήθηκα κάτι που είχα προ ετών μελετήσει σχετικά με τον Καραθεοδωρή:

Όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στους Αγίους Σαράντα, αυτός βρισκόταν μαζί με άλλους συναδέλφους και τον Έλληνα πρέσβυ στο Βερολίνο, σε κάποια παράσταση. Το έργο, στην κατάμεστη από αξιωματικούς της Βέρμαχτ και κομματικούς αξιωματούχους σάλα, διακόπηκε για να ανακοινωθεί η είδηση. Τότε όλοι σηκώθηκαν και καταχειροκρότησαν, για να τιμήσουν τον σεβαστό παρευρισκόμενο, τον Καραθεοδωρή -ακόμη και οι πλέον φανατικοί Ναζί! Κι ας ήταν σύμμαχοί τους οι Ιταλοί!

Αυτά τα ολίγα. Τις καληνύχτες μου.

Mary Nastakou είπε...

Γράφεις ωραία!,
μα υποδέχεσαι τους επισκέπτες σου, επιτρεψέ μου, κάπως ..."άκομψα";...
Ευχαριστώ για το σχόλιο-σύνδεσμο.
Σου εύχομαι "Καλή Χρονια με υγεία"