Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ


Χάρη στο Αη Βασίλη, ή τoν Santa Claus, όπως είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη πιο χαρούμενη.

Ο Αη Βασίλης λοιπόν υπάρχει, με την έννοια ότι αν και δεν ζει σωματικά ανάμεσά μας, το πνεύμα του περιτριγυρίζει τις καρδιές μας προ πάντων των παιδιών κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Παραδόξως στον πλανήτη μας στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Άγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα, που και οι δύο ήταν Έλληνες και οι δύο ήταν επίσκοποι.

Για τις χώρες της Δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στα παιδιά και στους φτωχούς είναι ο Άγιος Νικόλαος, που στην Ελλάδα γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου και θεωρείται προστάτης του Ναυτικού.

Στη ιστορία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των παιδιών και των πτωχών, οι βόρειοι λαοί της Ευρώπης Ολλανδοί, Φιλανδοί κ.ά., ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκηθρο κ.λπ. Έτσι, με τον καιρό, εξαπλώθηκε πρώτα στην Ευρώπη και κατόπιν σε όλο τον κόσμο και έφθασε και στη Ελλάδα ο μύθος του Santa Claus, ενός καλοκάγαθου τύπου ανθρώπου, με στρογγυλά γυαλιά, λευκά μακριά γένια, κόκκινη στολή, καπέλο και μαγικές ικανότητες. Κατοικεί στο Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από ξωτικά και νεράιδες του χιονιού. Είναι μια πραγματικά γοητευτική ιστορία, όμως εμείς και τα παιδιά μας πρέπει να αντιληφθούμε ότι σχέση έχει με τους πραγματικούς αγίους μας τον Άγιο Βασίλειο και Άγιο Νικόλαο…

http://www.neoskosmos.com.au/081229/nk/psixagogia/psixagogia_01.shtml



Δεν υπάρχουν σχόλια: