Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Κβαντική σύμπλεξη

Η κβαντική μηχανική και οι περίεργοι κανόνες της εξηγούν την δομή των ατόμων, του σχηματισμού των χημικών δεσμών, και το πώς τα τρανζίστορ λειτουργούν σαν διακόπτες στους μικροεπεξεργαστές. Είναι παράδοξο, όμως, ότι παρά το όνομα της θεωρίας, οι φυσικοί δεν είχαν ποτέ φτιάξει μια πραγματική μηχανή της οποίας η κίνηση να αιχμαλωτίζει την παραδοξότητα της κβαντικής μηχανικής.

Στοιχειωμένη σύνδεση: Φυσικοί ‘σφυρηλάτησαν’ μια κβαντική σύνδεση που ονομάζεται σύμπλεξη μεταξύ των μηχανικών ταλαντώσεων ενός ζεύγους ιόντων και ενός άλλου μακρινού ζεύγος. Όλο το πείραμα κράτησε 14 χιλιοστά του δευτερολέπτου μόνο.

Η κβαντική σύμπλεξη είναι ένα παράδοξο κβαντικό φαινόμενο, το οποίο ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε χαρακτηρίσει «στοιχειωμένο», καθώς οι ιδιότητες (πχ το σπιν) δύο σωματιδίων ακόμα και σε μεγάλη απόσταση αλληλοεπηρεάζονται μυστηριωδώς, ακόμα και όταν αυτά απέχουν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις. Οι φυσικοί ακόμα αγνοούν με ποιο τρόπο τα σωματίδια στέλνουν και μάλιστα με μια ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός μηνύματα το ένα στο άλλο..

http://blog.physics4u.gr/?p=595


4 σχόλια:

omikron είπε...

Ο όρος διεμπλοκή ή εμπλοκή, είναι κατά τη γνώμη μου κάπως ατυχής. Από αυτό που διαβάζω υποθέτω ότι είναι απόδοση του αγγλικού όρου entaglement. Η απόδοση του όρου στα ελληνικά είναι πολύ βασανισμένη. Σε βιβλία για το ευρύ κοινό και όχι μόνο κυριαρχεί η φρικαλέα απόδοση "κβαντικός εναγκαλισμός" ή "κβαντική διεμπλοκή/εμπλοκή". Ο ένας όρος πάσχει από κάποιου είδους "συναισθηματική φόρτιση" και ο δεύτερος υπονοεί μία δυσλειτουργία. Δυστυχώς πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο και δεν υπάρχουν ούτε δυσλειτουργίες ούτε και ερωτοτροπίες μεταξύ των κβαντικών σωματιδίων...

Ο όρος που ναι μεν αποτελεί νεολογισμό, αλλά αποδίδει καλύτερα την έννοια του φαινομένου είναι "κβαντική σύμπλεξη" και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον δεύτερο τόμο της κβαντομηχανικής του Τραχανά.

omikron είπε...

κατά τα άλλα αγαπητή Mary, η ανάρτησή σου μεταδίδει όλον το μυστήριο για την περιοχή της κβαντικής κρυπτογραφίας που είναι ένα πεδίο έντονης επιστημονικής έρευνας.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Γιάννης Φιορεντίνος είπε...

Πολύ καλό!