Τρίτη, 5 Απριλίου 2011


Βιέννη

Μηνύματα κωδικοποιημένα με τεχνική που βασίζεται στις κβαντικές ιδιότητες του φωτός μεταδόθηκαν από τα Κανάρια στις Βελεαρίδες, ένα επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της απαραβίαστης κβαντικής κρυπτογράφησης στις δορυφορικές επικοινωνίες.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερευνητές του αυστριακού Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής και Κβαντικής Πληροφορίας (IQOQI) μετέδωσαν «πεπλεγμένα φωτόνια» σε μια απόσταση 140 χιλιομέτρων, από την πόλη Λας Πάλμας των Κανάριων στο αρχιπέλαγος των Βελεαρίδων στη δυτική Μεσόγειο.

Η επιτυχία της δοκιμής ανοίγει το δρόμο για την μετάδοση απόλυτα ασφαλών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων μέσω τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature.

Στην κβαντική κρυπτογράφηση, ως κλειδί για την αποκωδικοποίηση του μηνύματος χρησιμοποιούνται φωτόνια, σε αντίθεση με τη συμβατική κρυπτογράφηση που χρησιμοποιεί ως κλειδί περίπλοκες μαθηματικές φόρμουλες.

Σε κάθε ζεύγος πεπλεγμένων φωτονίων, οι ιδιότητες του πρώτου φωτονίου αλλάζουν σε περίπτωση που μεταβληθούν οι ιδιότητες του δεύτερου, ακόμα και αν τα δύο πεπλεγμένα φωτόνια απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Το ένα φωτόνιο του ζεύγους μένει στον αποστολέα, ενώ το άλλο μεταδίδεται στον παραλήπτη.

Όπως προβλέπει η Αρχή Απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός φωτονίου.

Σε οποιαδήποτε απόπειρα υποκλοπής η κατάσταση των σωματιδίων θα άλλαζε, προδίδοντας έτσι τον δράστη.

2 σχόλια:

omikron είπε...

Στο ινστιτούτο αυτό εργάζεται και ο μεγάλος Anton Zeilinger, ο οποίος ασχολείται με την κβαντική πληροφορία. To 1999 διατύπωσε τη λεγόμενη αρχή Zeilinger χρησιμοποιώντας την πληροφορία ως θεμελιώδη ποσότητα ενός κβαντικού συστήματος και δίνοντας μία σύγχρονη ερμηνεία της κβαντομηχανικής. πρισσότερα στον σύνδεσμο

http://scienceblog.com/community/older/2001/C/200113660.html

και ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτό η συνέντευξη του Zeilinger

http://www.youtube.com/watch?v=zjvyLg0LLuo

MARY είπε...

Σ΄ευχαριστώ Βάκη ,
Θα τα χρειαστώ για την παρουσίαση που θα κάνω στο Πανεπιστήμιο