Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ


Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, καλούμε τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ώρα της Γης ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο.

Η Ώρα της Γης 2009 απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;...




http://www.earthhour.org/news/gr:el
δες και εδώ

Θα έλεγα ότι το περιβάλλον που είναι δημιούργημα του Θεού και μας φιλοξενεί, οφείλουμε να το σεβόμαστε και να το προστατεύουμε.
Διαβάζοντας τις σωστές σκέψεις ενός φίλου ... αναρρωτιέμαι, ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή τη σταδιακή καταστροφή;
Μήπως εμείς χωρίς τη θέλησή μας γίναμε συννένοχοι των μεγάλων και ισχυρών σε ένα οικολογικό έγκλημα;
Ευθυνόμαστε εμείς όταν οι μεγάλοι και ισχυροί αποφασίζουν; όταν αυτοί δημιούργησαν χάριν του συμφέροντος εκμετάλευση των πόρων του πλανήτη με καταστροφικές επιπτώσεις; Όταν αυτοί έχουν την επιλογή της επιβολής μιας μη ρυπογόνας τεχνολογίας αλλά εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα της χρήσης μιας μη ρυπογόνας τεχνολογίας;
Το θέμα είναι πόση ενέργεια καταναλώνουμε ή πόσο ρυπογόνος είναι ο τρόπος παραγωγής αυτής της ενέργειας;

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ



«Σεις ω νέοι της Ελλάδος έχετε ψυχάς Ελληνικάς και των ελληνικών ψυχών τα φρονήματα πρέπει να είναι ελευθέρων ψυχών φρονήματα».

Με αυτά τα λόγια ο Αδαμάντιος Κοραής πυροδοτούσε τις καρδιές των νέων της ελληνικής επαναστάσεως Με τέτοιον αέρα φούσκωνε στα στήθη τους το πάθος για την ελευθερία . Αυτός ο αέρας φύσηξε τότε στα μέτωπα όλων των Ελλήνων. Κι έγινε ρεύμα δυνατό κι έγινε θύελλα που σάρωσε στο πέρασμά της κάθε αντίσταση. Κι αν τότε η στυγνή καταπίεση από την τουρκική βαναυσότητα βάραινε σαν ταφόπλακα πάνω στα νεανικά στήθη και τις καρδιές τώρα η καταπίεση των συνειδήσεων από τα φρονήματα της νέας Εποχής είναι πολύ πιο βάναυση και καταλυτική. Ζητεί να υποτάξει τις νεανικές ψυχές σε μια παγκόσμια πνευματική απολυταρχία. Ζητεί να αφανίσει την αγάπη για την πατρίδα κάτω από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης. Με μόνη διαφορά ότι αυτή η καταδυνάστευση χρησιμοποιεί πολύ πιο έξυπνους τρόπους από την τουρκική θηριωδία Ένας ολόκληρος μηχανισμός που βγάζει ανθρώπους στην ίδια γραμμή στο ίδιο μοτίβο, ομοιόμορφους συμβιβασμένους γι αυτό και εύκολα χειραγωγήσιμους. Οι νέοι ας αντισταθούν στον πνευματικό ολοκληρωτισμό που εξαπλώνεται συνεχώς γυρεύοντας να υποτάξει τις ψυχές τους. Να μείνουν πνευματικά Eλεύθεροι.

Ξεφυλλίζοντας το Π.Τ.Ν.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΕΙΑ



…Στις πρώτες του έρευνες ως χημικός, το 1849, ο Παστέρ έλυσε ένα πρόβλημα σχετικά με τη φύση του ταρταρικού οξέος. Τα διαλύματα αυτής της ουσίας που λαμβάνονταν από ζωντανούς οργανισμούς (συγκεκριμένα από τον μούστο) ήταν «οπτικώς ενεργά», δηλαδή περιέστρεφαν το επίπεδο της πολώσεως του φωτός που διερχόταν μέσα από αυτά. Αλλά το ταρταρικό οξύ που συνέθεταν οι χημικοί τεχνητά δεν είχε τέτοιο αποτέλεσμα, παρότι οι χημικές αντιδράσεις και συμπεριφορά του ήταν εντελώς οι ίδιες.
Εξετάζοντας τους μικροσκοπικούς κρυστάλλους του ταρταρικού αμμωνιακού νατρίου, ο Παστέρ πρόσεξε ότι είχαν δύο ασύμμετρες μορφές που ήταν κατοπτρικές εικόνες η μία της άλλης. Ξεχωρίζοντας υπομονετικά έναν-έναν τους κρυστάλλους με το χέρι, έφτιαξε δύο σωρούς: τα διαλύματα των κρυστάλλων του ενός σωρού περιέστρεφαν το πολωμένο φως δεξιόστροφα, ενώ τα διαλύματα των κρυστάλλων του άλλου σωρού περιέστρεφαν το πολωμένο φως αριστερόστροφα. Ανάμιξη ίσων ποσοτήτων από τις δύο μορφές δεν επηρέαζε την πόλωση του φωτός. Ο Παστέρ συνεπέρανε σωστά ότι το μόριο του οξέος και των αλάτων του ήταν ασύμμετρο και μπορούσε να υπάρχει σε δύο διαφορετικές μορφές που μοιάζουν μεταξύ τους όπως το δεξί και το αριστερό γάντι, ενώ η οργανική μορφή του αποτελείτο αποκλειστικά από τη μία μορφή. Ανακαλύφθηκε έτσι η οπτική στερεοϊσομέρεια…
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%AF_%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81

Σε ηλικία 60 ετών ο γνωστός πλέον και εξαιρετικά αγαπητός σοφός εξελέγη ακαδημαϊκός ο τότε πρόεδρος της γαλλικής Ακαδημίας Ερνέστος Ρενάν τον υποδέχτηκε με τους λόγους «Θα σας ανακοινώσουμε τις απορίες μας θα μας ανακοινώσετε τις πεποιθήσεις σας, θα μας προσαγάγετε κυρίως στη δόξα σας τη μεγαλοφυϊα σας την αίγλη των ανακαλύψεών σας: Καλώς ήλθατε».

Στην αντιφώνησή του ο Παστέρ τόνισε: «Το ύψος των ανθρωπίνων πράξεων εξαρτάται από τις ιδέες απ΄τις οποίες εμπνεύστηκαν. Ευτυχισμένος εκείνος που φέρει μέσα του το Θείον , την ιδέα του καλού, το ιδεώδες της τέχνης της επιστήμης και της πατρίδος το ιδεώδες των αρετών του Ευαγγελίου. Αυτές είναι οι ζώσες πηγές των μεγάλων έργων …Διερωτώμαι εν ονόματι ποιάς φιλοσοφικής ή επιστημονικής ανακαλύψεως μπορούμε να ξεριζώσουμε απ΄την ανθρώπινη ψυχή αυτές τις υψηλές ενασχολήσεις. Τις θεωρώ αιώνιες»



Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΕΝΑ ...ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΨΑΡΙ


Αν κάποια στιγμή ψαρέψετε ένα ψάρι κάπως διαφορετικό από τα άλλα, μην τρομάξετε, απλώς συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι η νέα τεχνολογία πάει πια παντού. Ένα κοπάδι ρομποτικών ψαριών πρόκειται να απελευθερωθούν στη θάλασσα, ανοικτά της βόρειας Ισπανίας, με σκοπό να βοηθήσουν στον εντοπισμό της θαλάσσιας μόλυνσης, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες. Κάθε ψάρι είναι μήκους περίπου 1,5 μέτρου, μοιάζει με κυπρίνο (σαζάνι) και είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν τις πηγές της μόλυνσης από καύσιμα πλοίων, χημικά κ.α. Τα ρομπότ έχουν μια μπαταρία με διάρκεια ζωής οκτώ ωρών και δεν απαιτούν τηλεχειρισμό. Τα πέντε ρομποτικά ψάρια θα απελευθερωθούν τους επόμενους μήνες στο Βισκαϊκό Κόλπο, στον Ατλαντικό ωκεανό, στο πλαίσιο ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος του βρετανικού πανεπιστημίου του Έσεξ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χουοσένγκ Χου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Αν το πείραμα αποβεί πετυχημένο, τότε τα ρομποτικά ψάρια πρόκειται να αξιοποιηθούν ως ανιχνευτές της μόλυνσης και σε άλλες θάλασσες του πλανήτη.

http://new.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=27896

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

J. D. WATSON

James Dewey Watson (born April 6, 1928) is an American molecular biologist, best known as one of the co-discoverers of the structure of DNA. Watson, Francis Crick, and Maurice Wilkins were awarded the 1962 Nobel Prize in Physiology or Medicine "for their discoveries concerning the molecular structure of nucleic acids and its significance for information transfer in living material".[3] He studied at the University of Chicago and Indiana University and subsequently worked at the University of Cambridge's Cavendish Laboratory in England where he first met Francis Crick.

In 1956 he became a junior member of Harvard University's Biological Laboratories until 1976, but in 1968 served as Director of Cold Spring Harbor Laboratory on Long Island, New York and shifted its research emphasis to the study of cancer. In 1994 he became its President for ten years, and then subsequently served as its Chancellor until 2007, when he was forced into retirement by controversy over several comments about race and intelligence. Between 1988 and 1992 he was associated with the National Institutes of Health, helping to establish the Human Genome Project. He has written many science books, including the seminal textbook The Molecular Biology of the Gene (1965) and his bestselling book The Double Helix (1968) about the DNA Structure discovery.

http://en.wikipedia.org/wiki/James_D._Watson


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΟΙΜΑΤΑΙ


Οι άνθρωποι στην εποχή μας διαπράττουν διάφορες αδικίες και εγκλήματα, όμως δεν συγκλονίζονται, δεν νιώθουν τύψεις.

Δεν μπαίνουν καν στο κόπο να ζητήσουν συγγνώμη ,δεν μετανιώνουν…Ακόμα και όταν διαπράττουν τις όποιες αδικίες εν γνώσει τους , γιατί πρέπει ν΄ αναφέρω ότι μερικοί ούτε καν υποψιάζονται του τι κάνουν. Είναι γιατί η συνείδησή τους κοιμάται… Η συνείδηση του ανθρώπου η έμφυτη ευεργετική αυτή δύναμη που μας υποδεικνύει το σωστό ή το λάθος το καλό ή το κακό θέλει κι αυτή φωτισμό πληροφόρηση καλλιέργεια.

Και πως θα γίνει αυτό;

Ο λόγος του Θεού είτε τον διαβάζει κανείς είτε τον ακούει μπαίνει σαν πλούσιο φως μέσα στη ψυχή και της παρουσιάζει κάθε τι που τη ρυπαίνει και την ασχημίζει

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Π.τ.Ν.