Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΪΣΟΜΕΡΕΙΑ



…Στις πρώτες του έρευνες ως χημικός, το 1849, ο Παστέρ έλυσε ένα πρόβλημα σχετικά με τη φύση του ταρταρικού οξέος. Τα διαλύματα αυτής της ουσίας που λαμβάνονταν από ζωντανούς οργανισμούς (συγκεκριμένα από τον μούστο) ήταν «οπτικώς ενεργά», δηλαδή περιέστρεφαν το επίπεδο της πολώσεως του φωτός που διερχόταν μέσα από αυτά. Αλλά το ταρταρικό οξύ που συνέθεταν οι χημικοί τεχνητά δεν είχε τέτοιο αποτέλεσμα, παρότι οι χημικές αντιδράσεις και συμπεριφορά του ήταν εντελώς οι ίδιες.
Εξετάζοντας τους μικροσκοπικούς κρυστάλλους του ταρταρικού αμμωνιακού νατρίου, ο Παστέρ πρόσεξε ότι είχαν δύο ασύμμετρες μορφές που ήταν κατοπτρικές εικόνες η μία της άλλης. Ξεχωρίζοντας υπομονετικά έναν-έναν τους κρυστάλλους με το χέρι, έφτιαξε δύο σωρούς: τα διαλύματα των κρυστάλλων του ενός σωρού περιέστρεφαν το πολωμένο φως δεξιόστροφα, ενώ τα διαλύματα των κρυστάλλων του άλλου σωρού περιέστρεφαν το πολωμένο φως αριστερόστροφα. Ανάμιξη ίσων ποσοτήτων από τις δύο μορφές δεν επηρέαζε την πόλωση του φωτός. Ο Παστέρ συνεπέρανε σωστά ότι το μόριο του οξέος και των αλάτων του ήταν ασύμμετρο και μπορούσε να υπάρχει σε δύο διαφορετικές μορφές που μοιάζουν μεταξύ τους όπως το δεξί και το αριστερό γάντι, ενώ η οργανική μορφή του αποτελείτο αποκλειστικά από τη μία μορφή. Ανακαλύφθηκε έτσι η οπτική στερεοϊσομέρεια…
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%AF_%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81

Σε ηλικία 60 ετών ο γνωστός πλέον και εξαιρετικά αγαπητός σοφός εξελέγη ακαδημαϊκός ο τότε πρόεδρος της γαλλικής Ακαδημίας Ερνέστος Ρενάν τον υποδέχτηκε με τους λόγους «Θα σας ανακοινώσουμε τις απορίες μας θα μας ανακοινώσετε τις πεποιθήσεις σας, θα μας προσαγάγετε κυρίως στη δόξα σας τη μεγαλοφυϊα σας την αίγλη των ανακαλύψεών σας: Καλώς ήλθατε».

Στην αντιφώνησή του ο Παστέρ τόνισε: «Το ύψος των ανθρωπίνων πράξεων εξαρτάται από τις ιδέες απ΄τις οποίες εμπνεύστηκαν. Ευτυχισμένος εκείνος που φέρει μέσα του το Θείον , την ιδέα του καλού, το ιδεώδες της τέχνης της επιστήμης και της πατρίδος το ιδεώδες των αρετών του Ευαγγελίου. Αυτές είναι οι ζώσες πηγές των μεγάλων έργων …Διερωτώμαι εν ονόματι ποιάς φιλοσοφικής ή επιστημονικής ανακαλύψεως μπορούμε να ξεριζώσουμε απ΄την ανθρώπινη ψυχή αυτές τις υψηλές ενασχολήσεις. Τις θεωρώ αιώνιες»



Δεν υπάρχουν σχόλια: