Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Tο εγχείρημα φέρει το χαρακτηριστικό όνομα «Sahara Forest Project» (Σχέδιο Δασών Σαχάρα) και προβλέπει τη δημιουργία θερμοκηπίων στα οποία θα καλλιεργούνται διαφόρων ειδών φυτά. Tα θερμοκήπια θα χρησιμοποιούν νερό της θάλασσας το οποίο θα μετατρέπεται σε πόσιμο, ενώ παράλληλα θα παράγεται ενέργεια.

Tο σχέδιο βασίζεται στη δημιουργία θερμοκηπίων τα οποία θα λειτουργούν με την τεχνολογία CSP (concentrated solar power). Πρόκειται για τα λεγόμενα «συγκεντρωτικά κάτοπτρα», δηλαδή καθρέφτες που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική και θερμική.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, τα θερμοκήπια αυτά θα λειτουργούν ως τεράστιες οάσεις μέσα στις ερήμους, δίχως να βασίζονται στη χρήση φρέσκου νερού. Tα κάτοπτρα θα παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια έτσι ώστε, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του προγράμματος, να είναι δυνατή η εξάτμιση του θαλασσινού νερού το οποίο θα δροσίζει το περιβάλλον του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα παράγεται καθαρό νερό επιτρέποντας έτσι στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν.

«Tα φυτά χρειάζονται φως και θερμότητα για να αναπτυχθούν, αλλά μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα μέχρι ενός σημείου», δήλωσε ο Tσάρλι Πάτον, μέλος της ομάδας και εφευρέτης του συστήματος εξάτμισης του θαλασσινού νερού. Tο σύστημα καταρχήν μειώνει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμοκηπίου κατά 15 βαθμούς Kελσίου σε σχέση με τη θερμοκρασία που υπάρχει έξω από αυτό. Aφού ρίξουν τη θερμοκρασία, στη συνέχεια οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και μετατρέπονται σε φρέσκο νερό με το οποίο ποτίζονται οι καλλιέργειες, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαριστούν οι ηλιακοί καθρέφτες...
...Φιλικά στο περιβάλλον.
Tο σημαντικότερο είναι ότι τα συγκεκριμένα θερμοκήπια θα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον, αφού με τη χρησιμοποίηση θαλασσινού νερού δεν εξαντλούνται οι φυσικές πηγές του εδάφους. Για παράδειγμα, στη νότια Iσπανία, στην περιοχή της Aλμερίας, έχουν κατασκευαστεί συμβατικά θερμοκήπια για την καλλιέργεια λαχανικών τα οποία καλύπτουν έκταση 400 χιλιάδων στρεμμάτων. Για να ποτιστούν παίρνουν από το έδαφος πέντε φορές περισσότερο νερό από όσο εισέρχεται σε αυτό και έτσι η στάθμη του υδάτινου ορίζοντα μειώνεται συνεχώς και γίνεται πιο αλατούχος. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποστράγγιση σχεδόν ολόκληρης της Iσπανίας.

Στον ήλιο της Σαχάρας το ενεργειακό μέλλον της Eυρώπης...

Πηγή: http://www.ecocity.gr/main.php?cat=69&art=1266

4 σχόλια:

Γιάννης Παππάς είπε...

μακάρι να ασχοληθούν και με κάτι καλό για τον άνθρωπο.

καλη σου νύχτα

Mary Nastakou είπε...

φίλε Γιάννη!
Ευχαριστώ για την επίσκεψη!
Προσπαθούσα αυτές τις μέρες ν΄αλλάξω templates σε δύο blogs μου. Στο πρώτο (το template το πήρα από τη διεύθυνση που είχες δώσει) έκανα βλακεία και τα widgets χάθηκαν. Στο δεύτερο τα κατάφερα.
Άν δεν πάθεις δεν μαθαίνεις...
Καλό βράδυ να έχεις!

hackaday είπε...

Καλημέρα και από 'μένα Mary... Θα συμφωνήσω με τον Γιάννη Παππά.

Mary Nastakou είπε...

Καλημέρα φίλε jim!
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να ασχοληθούμε και που είναι θετικά για τον άνθρωπο.
Καλές γιορτές σας εύχομαι!