Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΒΙΟΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Προφητικές ταινίες όπως "six million dollar man" ή ο άνθρωπος με τα βιονικά μέλη σε μια εποχή 1974-1977, που δεν υπήρχε τίποτα απ΄αυτά. Οι άνθρωποι πρώτα φαντάζονται και μετά πραγματοποιούν. Μερικές φορές το κατορθώνουν μετά από παρα πολλά χρόνια!

...Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνητών μελών λένε πως βρισκόμαστε στην αρχή της βιονικής εποχής. Χέρια και πόδια που μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με αληθινά, δέρμα που «αισθάνεται» την πίεση και μέλη που σε λίγο δεν θα χρειάζεται να φοριούνται κάθε μέρα, αλλά θα είναι μονίμως τοποθετημένα, δοκιμάζονται στα ερευνητικά εργαστήρια, με ορατή την ημερομηνία χρήσης τους.
Μεγάλο μέρος των ερευνών χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, επειδή εκατοντάδες στρατιώτες έχουν χάσει άνω ή κάτω άκρα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Παράδειγμα ο Μάικ ΜακΝότον, που πάτησε νάρκη στο Αφγανιστάν κι έχασε το πόδι του. Σήμερα όχι μόνο περπατά κανονικά, αλλά μπορεί να προπονεί ποδοσφαιρική ομάδα, φορώντας ένα τεχνητό μέλος με υδραυλικό γόνατο, που λειτουργεί με υπολογιστή. Το γόνατο υπολογίζει και προσαρμόζει κάθε του βήμα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. «Τώρα μπορώ να τρέχω με τα παιδιά και να κλοτσάω την μπάλα όπως παλιά», λέει ο ΜακΝότον στο περιοδικό «Νew Scientist».
Ο διαβήτης είναι μία ακόμη αιτία αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που χρειάζονται ένα τεχνητό μέλος. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στις σχετικές έρευνες, ενώ η ΝΑSΑ χρηματοδοτεί την ανάπτυξη τεχνητού δέρματος που αναγνωρίζει την άσκηση πίεσης…
http://www.sigmalive.com/simerini/world/epikairotita/109932

2 σχόλια:

hackaday είπε...

Όντως τα τεχνητά μέλη έδωσαν ζωή σ επολλού ανθρώπους αλλά οι τιμές τους είναι φωτιά... ότι είναι πραγματικά χρήσιμο παίρνει υπεραξία για να υπάρχουν τα αποτελέσματα του μέγιστου κέρδους των εταιριών.

Mary Nastakou είπε...

Ευχαριστώ για την επίσκεψη, Ετσι είναι , όπως τα λες.