Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΓΡΑΦΕΝΙΟ


Το γραφένιο είναι μια μορφή του άνθρακα που ανακαλύφθηκε το 2004 και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του ανθεκτικότερου «χαρτιού» στον Κόσμο, με πάχος μόλις ένα χιλιοστό του χιλιοστού.

Το γραφένιο, ένα υλικό σκληρότερο και από τον αδάμαντα, αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα σε ένα επίπεδο, αντί σε τρεις διαστάσεις όπως συμβαίνει με το ατομικό πλέγμα του γραφίτη. Αν αφεθούν ελεύθερα, αυτά τα επίπεδα φύλλα άνθρακα «τσαλακώνονται» και σχηματίζουν άμορφες μάζες.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το γραφένιο (ένα λεπτό φύλλο από άτομα άνθρακα) έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει ή και να αντικαταστήσει το πυρίτιο ως ηλεκτρονικό υλικό.

Το γραφένιο (ένα φύλο ατόμων άνθρακα και πάχους ίσο με ένα άτομο, διευθετημένα σε εξαγωνικούς δακτυλίους) μπορεί να παρομοιασθεί με μία τράπεζα μπιλιάρδου ατομικής κλίμακας, με ηλεκτρικά φορτία που θα δρουν ως μπάλες του μπιλιάρδου.

Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αναπτυχθούν νέα είδη transistors βασισμένων όμως στην Κβαντική Φυσική.

Επειδή τα ηλεκτρόνια δεν αντιμετωπίζουν κανένα εμπόδιο, στο γραφένιο, περιπλανώνται ελεύθερα σε όλο το φύλλο του άνθρακα, ενώ η Hλεκτρική Aντίσταση του είναι εξαιρετικά χαμηλή.

http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF

Δεν υπάρχουν σχόλια: