Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

ΤΟ "ΚΡΥΜΜΕΝΟ" ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ


To 70/% των κόκκων κακάο που απαιτούνται για να ικανοποιήσουν την φανερά ασταμάτητη επιθυμία του κόσμου για σοκολάτα προέρχεται από την Δυτική Αφρική.
Οι παραγωγοί κακάο της δυτικής Αφρικής προσλαμβάνουν πάνω από 25.000 παιδιά 16% από τα οποία δεν παρακολουθούν το σχολείο και 64% από τα οποία είναι κάτω από την ηλικία των 14. Το US Department of state εκτιμά ότι πάνω από 10.000 από αυτά τα παιδιά έχουν γίνει σκλάβοι η εργάτες ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Η παραγωγή του κακάο είναι και δύσκολη και επικίνδυνη για τους εργάτες συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών τα ποία πρέπει να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Τα παιδιά αυτά αντιπροσωπεύουν πολύ πτωχές οικογένειες και απελπισμένα χρειάζονται να προσληφθούν. Για να παραχθεί ένα pound σοκολάτας πρέπει 400 bods να κοπούν από ψηλά κλαδιά χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μακρύ μαχαίρι με σκοπό να ελευθερώσει τους κόκκους κακάο.
Οι εργάτες στις φυτείες κακάο πρέπει ακόμη να δεχτούν επιπλέον επιβάρυνση της υγείας με το να χειρίζονται εντομοκτόνα και να κουβαλούν βαριά σακιά. Ο παραγωγός κερδίζει 40 cents το pound ενώ ο εργάτης πολύ λιγότερο αν και δουλεύει 12 ώρες την ημέρα. Έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την βιομηχανία σοκολάτας από το 2000 για να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά αποδείχτηκε ανειλικρινής εφόσον λίγο έχουν αλλάξει τα δεδομένα σύμφωνα με την αναφορά που δόθηκε από το Πανεπιστήμιο Tulane το 2006. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει μια ελπίδα ότι οι κανονισμοί του Fair Trade μπορούν να δώσουν μια απάντηση. Το σύστημα Fair trade βεβαιώνει ότι ο παραγωγός cacao που δεν προσλαμβάνει παιδιά έχει λάβει μια δίκαιη τιμή για το προϊόν του. Οι παραγωγοί faire Trade είναι επίσης υποχρεωμένοι να πληρώνουν δίκαιο μισθό του εργάτη και να καλλιεργούν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

4 σχόλια:

hackaday είπε...

Και για να γλυκαίνουμε τους γευτικούς κάλυκες της γλώσσας μας ένα μεγάλο πλήθος παιδιών μένουν αμόρφωτα και μπαίνουν στη σκλαβιά. Τέλεια...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΠΙΟ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΠΙΟ ΓΕΡΑ ΑΠΟ ΑΒΓΑ,ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΑ ΑΠΟ ΑΡΝΙΑ :)))))

MARY είπε...

Καλό Πάσχα! σε όλους

fani είπε...

Tώρα που το μάθαμε κι αυτό, λες να νοιώσει κανείς την "πικρή" γεύση της σοκολάτας; και μετά τί; θ αλλάξει "τίποτα"(?)