Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

«Ιπτάμενο χαλί» και άλλα περίεργα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ο Κοίτσι Ουακάτα επιδεικνύει το ιπτάμενο χαλί του σε ένα είδος διαστημικού βαριετέ

Στο πλαίσιο μιας σειράς ασυνήθιστων προκλήσεων που έθεσε το κοινό της χώρας του, ο Ιάπωνας αστροναύτης που εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δοκίμασε ένα «ιπτάμενο χαλί», δίπλωσε πλυμένα ρούχα και έβαλε κολλύριο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) δημοσιοποίησε την Τρίτη το βίντεο με τις απίθανες αποστολές που έφερε εις πέρας ο Κοίτσι Ουακάτα.

Ο αστροναύτης φαίνεται να πατά σε ένα χαλάκι που αιωρείται μέσα σε μια καμπίνα του τροχιακού συγκροτήματος. «Πέταξα με αυτό το μαγικό χαλί χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία για να παραμείνουν στη θέση τους οι σόλες των παπουτσιών μου» εξηγεί ο Ουακάτα στο μικρόφωνο.

Η παρουσίαση παραπέμπει σε διαστημικό βαριετέ, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να καταφέρει να βάλει κολλύριο, ο πολυμήχανος αστροναύτης άφησε μια σταγόνα να εξέχει από το φιαλίδιο, κολλημένη στο στόμιο, και την έφερε προσεκτικά στην άκρη του ματιού του.

Πιο δύσκολο αποδείχθηκε το δίπλωμα ρούχων χωρίς τη βοήθεια της βαρύτητας. Τα μπατζάκια και τα μανίκια μιας μπλε στολής αιωρούνταν ανεξέλεγκτα, ένα φανελάκι όμως αποδείχθηκε πιο συνεργάσιμο.

Νωρίτερα, στα μέσα Απριλίου, ο Ουακάτα είχε επίσης επιχειρήσει να κάνει πους-απς.

Το ασυνήθιστο πείραμα συμπεριέλαβε 16 προκλήσεις τις οποίες επέλεξε η JAXA μεταξύ των προτάσεων που υπέβαλε το ιαπωνικό κοινό.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1015298


δείτε το video


Και στην Ευρώπη...

Πειράματα μεταφοράς θερμότητας σε υγρά, πραγματοποιούν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το πρόγραμμα εκτελείται πάνω απ τον Ατλαντικό ωκεανό, εν όψει της επιλογής της νέας γενιάς Ευρωπαίων αστροναυτών…


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=46277

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό... με τέτοιο κυκλοφοριακό... ένα τέτοιο χαλί... το έχω ανάγκη...

Αντίστοιχα πειράματα δοκιμάζει και ομάδα από το ΑΠΘ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα..

Mary Nastakou είπε...

Το συμπλήρωσα!
Ευχαριστώ!