Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΛΕΤΕ...

Η Ελληνική παιδεία στον Πόντο Από το 1204 ( ίδρυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας) μέχρι τους πρώτους αιώνες της Τουρκροκρατίας το έργο της εκπ/σης είχαν αναλάβει αρχικά κληρικοί μοναχοί και ένας ικανός αριθμός λογίων Βησσαρίων Γεώργιος Αρμπούζης Γενάδιος ο Τραπεζούντιος κ.α που δίδασκαν γλώσσα ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, και νομική. Η οργανωμένη εκπ/ση αρχίζει συστηματικά το 1682 όταν ο σεβαστός Κυμινήτης λόγιος από τα Κύμινα της Τραπεζούντας ιδρύει το ονομαστό στην Ιστορία << Φροντιστήριο Τραπεζούντας >> το οποίο διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην μόρφωση στελεχών της Ελληνικής κοινωνίας του Πόντου και την Ανόρθωση του πνευματικού τους επιπέδου. Μια από τις εξέχουσες μορφές που δλιδαξαν σ’ αυτό είναι ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος Φιλιππίδης. Το1722 ιδρύεται στην Αργυρούπολη ένα ανάλογο σχολείο «το φροντιστήριο της Αργυρούπολης» από τον επίσκοπο της Χαλδίας Ιγνάτιο Α΄ Σκρίβα. Το πρώτο του όνομα ήταν "Σχολή Ελληνικών Μαθημάτων " .Στα μέσα του 19ου αι. ο διευθυντής του Γ. Κυριακίδης έδωσε νέα πνοή εισήγαγε νέα βιβλία και αύξησε τον αριθμό των μαθητών … …Η οργάνωση της εκπαίδευσης στον Πόντο δεν είναι ενιαία. Διαφοροποιείται κατά εποχή και κατά περιοχή αν και σε γενικές γραμμές ακολούθησε την ελεύθερη Ελλάδα. Την ανώτατη διοίκηση είχε η Εκκλησία και πιο συγκεκριμένα η Πατριαρχική Κεντρική Εκπαιδευτική Επιτροπή με έδρα τη Κων/πολη και πρόεδρό της τον εκάστοτε Πατριάρχη… Στον πόντο η Παιδεία και η εκπαίδευση ένα κοινωνικό αγαθό που ακολούθησε την ελληνική και ορθόδοξη παράδοση στάθηκε σε αξιοζήλευτο επίπεδο. Απόδειξη και η πληθώρα λογίων ποντιακής καταγωγής που ήρθε στην Ελλάδα μετά το 1922. Πολλά θα είχε να ζηλέψει και να μιμηθεί η σημερινή Ελληνική Παιδεία από το υψηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο αλλά και το ήθος εκείνης της Ελληνικής Παιδείας του Πόντου.
πηγή: το περιοδικό Π.τ.Ν.
...γι αυτό ποτέ μην λέτε "Πόντιος είσαι;" όταν θέλετε να υποτιμήσετε κάποιον.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

«Ιπτάμενο χαλί» και άλλα περίεργα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ο Κοίτσι Ουακάτα επιδεικνύει το ιπτάμενο χαλί του σε ένα είδος διαστημικού βαριετέ

Στο πλαίσιο μιας σειράς ασυνήθιστων προκλήσεων που έθεσε το κοινό της χώρας του, ο Ιάπωνας αστροναύτης που εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δοκίμασε ένα «ιπτάμενο χαλί», δίπλωσε πλυμένα ρούχα και έβαλε κολλύριο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) δημοσιοποίησε την Τρίτη το βίντεο με τις απίθανες αποστολές που έφερε εις πέρας ο Κοίτσι Ουακάτα.

Ο αστροναύτης φαίνεται να πατά σε ένα χαλάκι που αιωρείται μέσα σε μια καμπίνα του τροχιακού συγκροτήματος. «Πέταξα με αυτό το μαγικό χαλί χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία για να παραμείνουν στη θέση τους οι σόλες των παπουτσιών μου» εξηγεί ο Ουακάτα στο μικρόφωνο.

Η παρουσίαση παραπέμπει σε διαστημικό βαριετέ, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για να καταφέρει να βάλει κολλύριο, ο πολυμήχανος αστροναύτης άφησε μια σταγόνα να εξέχει από το φιαλίδιο, κολλημένη στο στόμιο, και την έφερε προσεκτικά στην άκρη του ματιού του.

Πιο δύσκολο αποδείχθηκε το δίπλωμα ρούχων χωρίς τη βοήθεια της βαρύτητας. Τα μπατζάκια και τα μανίκια μιας μπλε στολής αιωρούνταν ανεξέλεγκτα, ένα φανελάκι όμως αποδείχθηκε πιο συνεργάσιμο.

Νωρίτερα, στα μέσα Απριλίου, ο Ουακάτα είχε επίσης επιχειρήσει να κάνει πους-απς.

Το ασυνήθιστο πείραμα συμπεριέλαβε 16 προκλήσεις τις οποίες επέλεξε η JAXA μεταξύ των προτάσεων που υπέβαλε το ιαπωνικό κοινό.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1015298


δείτε το video


Και στην Ευρώπη...

Πειράματα μεταφοράς θερμότητας σε υγρά, πραγματοποιούν ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το πρόγραμμα εκτελείται πάνω απ τον Ατλαντικό ωκεανό, εν όψει της επιλογής της νέας γενιάς Ευρωπαίων αστροναυτών…


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=46277